Inbedding van het Noordzeeakkoord in beleid
De afspraken uit het Noordzeeakkoord vormen de basis voor het Noordzeebeleid van het Rijk. Het Noordzeeoverleg heeft daartoe een structurele inbedding gekregen in het proces van beleidsvorming. De wettelijke status van het Noordzeeoverleg is vastgelegd in een ministerieel besluit.
De beleidsdocumenten die een direct verband hebben met het Noordzeeakkoord zijn:
Programma Noordzee 2022-2027
Het Programma Noordzee is onderdeel van het Nationaal Water Programma. Het Programma Noordzee gaat over de ruimtelijke indeling van de Noordzee en het bereiken van de goede milieutoestand, in één van de intensiefst gebruikte zeeën ter wereld. De centrale opgave voor het Programma Noordzee 2022–2027 is om de juiste maatschappelijke balans te vinden in de ruimtelijke ontwikkeling van de Noordzee. Die ontwikkeling moet efficiënt en veilig zijn en passen binnen de randvoorwaarden van een gezond ecosysteem.
Het Noordzeeakkoord vormt samen met andere beleidskaders de basis voor de beleidsvoornemens die in het Programma Noordzee 2022-2027 uitgewerkt zijn. Het gaat om beleid op het gebied van de versterking van het ecosysteem, de transitie naar duurzame voedselvoorziening en de transitie naar duurzame energie. Daarnaast wordt beleid beschreven op het gebied van zeescheepvaart, zandwinning, digitale connectiviteit, nationale veiligheid, onderwater cultureel erfgoed, recreatie, en meteorologische informatievoorziening.
Lees op de website van het Noordzeeloket meer over het Programma Noordzee 2022-2027
Kottervisie
In het Noordzeeakkoord zijn afspraken gemaakt om de visserijvloot aan te passen aan de veranderende Noordzee. Het kabinet maakt € 119 miljoen vrij om de kottervloot in aard en omvang aan te passen. De sector moet kleiner worden en verduurzamen om te kunnen blijven voortbestaan. De Kottervisie richt zich op een kleinere en economisch gezonde sector, die een voorloper blijft qua kennis en innovatie en vist met respect voor natuur en milieu. De Kottervisie bevat een saneringsregeling voor vissers, maatregelen voor het aanjagen van innovaties voor de visserij en voor het versterken van de handhaving en naleving. De Kottervisie is onlosmakelijk verbonden met het Noordzeeoverleg.
Lees meer over de Kottervisie
Routekaart windenergie op zee
Met de routekaart ‘windenergie op zee’ wordt de bijdrage van windenergie op zee aan de vermindering van de CO2-uitstoot vormgegeven. De kaders voor het aanwijzen van windenergiegebieden zijn vastgelegd in het Programma Noordzee. Dit gebeurt op basis van bestuurlijke afspraken in het Noordzeeakkoord, zoals het hanteren van een gebiedsgerichte aanpak bij de aanwijzing en verkaveling van windenergiegebieden. Afspraken uit het Noordzeeakkoord kunnen landen in kavelbesluiten die volgen uit de routekaart windenergie op zee tot 2030. Tevens doet het Noordzeeakkoord richtinggevende uitspraken voor na 2030 over de uitrol van windenergie op zee om te voldoen aan de lange termijn klimaatdoelstellingen. Het Noordzeeoverleg zal op overeenstemming gericht overleg voeren over de voorgenomen gebiedsinrichting na 2030 en de besluitvorming over de routekaart windenergie op zee 2040.
Lees meer: Kamerbrief over de voortgang uitvoering routekaart windenergie op zee 2030
Lees meer: Kabinet maakt plannen bekend voor windparken op zee 2024-2030
Wilt u meer weten over Noordzeebeleid? Een uitgebreid overzicht vindt u op het Noordzeeloket.