Noordzeeoverleg past werkwijze werkgroepen aan

13-03-2025
17 keer bekeken

Per januari 2025 heeft het NZO de werkwijze van haar werkgroepen aangepast. Er zijn nieuwe werkgroepen gestart en de taak van de werkgroepen is geactualiseerd.

Aanleiding was de evaluatie van de werkwijze door Lysias advies en de bespreking in de NZO-werkconferentie van september 2024.

Een van de verbeterpunten was om de werkgroepen een duidelijke opdracht mee te geven, met daaraan vast ook een duidelijk mandaat. Ook komt er per werkgroep een jaarplan en wordt er vaste terugkoppeling voorzien in het Noordzeeoverleg (NZO). De huidige werkgroepen zijn: Gebieds- en Soortenbescherming, Voedseltransitie, Medegebruik, Energie en Infrastructuur.

De belangrijkste taken van de NZO-werkgroepen zijn 1) het uitwerken van de NZA-afspraken die aan de werkgroepen zijn toebedeeld, 2) Nieuwe beleidsontwikkelingen bespreken ten aanzien van de Noordzee met name op het gebied van de interactie tussen energie, natuur, voedsel/visserij en zeevaart, en 3) het voorbereiden van het plenaire NZO, door voorwerk te doen zodat het NZO conclusies kan trekken. Indien mogelijk kan de werkgroep conceptconclusies formuleren.

In de nieuwe structuur komt de werkgroep Beschermde Gebieden, Uitwerking Visserijmaatregelen, te vervallen. Dit is mede omdat de taak rondom de beschermde gebieden, zoals vastgelegd in artikel 4.38 van het Noordzeeakkoord (NZA), is overgenomen door het NZO. Deze werkgroep zal vanaf nu doorgaan als de werkgroep Gebieds- en Soortenbescherming, die zich onder andere bezig zal houden met artikel 4.32 (afweging ecologische kwaliteiten) en artikel 4.44 (Scholbox) en de soortenbeschermingsplannen (NZA 6.8-6.12).

De werkgroep Voedseltransitie blijft bestaan. Zij gaat zich bijvoorbeeld bezighouden met de afronding van de ondernemersplannen en transitiepaden in de visserij, maar ook met de volgende NZA-afspraken: 4.49 (middelen 'Transitiefonds') en 6.3 (voortgang uitvoering Kottervisie/Voedselvisie).

Een nieuwe werkgroep is de werkgroep Medegebruik. Deze zal zich richten op het uitvoeren van   onder andere de volgende NZA-afspraken: 3.7 (nieuwe economie), 4.20, 4.24 (visserij in windparken) en 4.22 (collectieve verzekering).

De werkgroep Energie en Infrastructuur blijft ongewijzigd. Zij zal zich onder andere bezighouden met de volgende afspraken: 4.37 (gaswinning binnen Natura 2000) en alle afspraken uit hoofdstuk 5 over gaswinning en over installaties op de Noordzee.

Dit alles geeft de werkgroepen een duidelijk mandaat. Via de nieuwsbrief zullen we af en toe het werk van een van de werkgroepen uitlichten. Dus wil je op de hoogte blijven van het werk van de werkgroepen , abonneer je dan hier op de nieuwsbrief.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen