Voor u ziet u de tweede nieuwsbrief van het Noordzeeoverleg. Deze verschijnt om de twee maanden. De afgelopen tijd stond de media bol van berichten over veiligheid op de Noordzee. Ook was er veel aandacht voor een vraag die de kern van het werk van het Noordzeeoverleg raakt: wie is er nu eigenlijk de baas over de Noordzee? Hieronder leest u daar meer over.
Eind januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst van het Noordzeeoverleg plaats. Deze stond in het teken van ‘de toekomst van de Noordzee’. Naast de keynote speech van Hans Mommaas, werd een heus jongerenpanel geprobeerd de jongere generatie aan het woord te laten over hun toekomstvisie op de Noordzee en de vraag hoe jongeren daarin een rol kunnen spelen. Hun enthousiasme en passie werkten bijzonder aanstekelijk. In deze nieuwsbrief leest u een terugkoppeling van deze geslaagde middag.
Tot slot wil ik nog wijzen op de publicatie van de 8e voortgangsrapportage van het Noordzeeoverleg. Dit is een uitgebreid verslag aan de Tweede Kamer van alle ontwikkelingen van de afgelopen zes maanden.
Met vriendelijke groet,
Sybilla Dekker
Voorzitter Noordzeeoverleg
Nieuws
Nieuwjaarsbijeenkomst
De nieuwjaarsbijeenkomst van het Noordzeeoverleg op 29 januari was goed bezocht, met 74 deelnemers. De bijeenkomst, gehouden bij het Havenbedrijf Rotterdam, stond in het teken van de Noordzee in 2050, met een focus op ruimtelijke ordening. Sybilla Dekker opende de bijeenkomst en benadrukte het belang van samenwerking tussen alle belanghebbenden. Eric van der Schans, directeur van het Havenbedrijf en lid van het Noordzeeoverleg, sprak over de uitdagingen van de Rotterdamse haven op het terrein van en de kansen voor Nederland. Keynote spreker Hans Mommaas benadrukte de rol van kennis in beleidsvorming en de betekenis van verbindend besturen voor complexe opgaven, zoals voor de toekomst van de Noordzee als energiebron.
Een jongerenpanel, bestaande uit vertegenwoordigers uit verschillende sectoren, sprak over samenwerking en het belang van betrokkenheid van jongeren bij de toekomst van de Noordzee. Ze pleitten voor structurele inspraak en stages in de sectoren. De bijeenkomst eindigde met een borrel en een oproep om de Noordzee goed door te geven aan toekomstige generaties.
Lees hier verder.

Nieuwe MONS onderzoeken
In opdracht van het programma MONS - een langjarig onderzoeksprogramma ten behoeve van de versterking van de natuur zijn twee nieuwe rapporten gepubliceerd. MONS, opgericht na het Noordzeeakkoord van 2020, biedt inzicht in de veranderingen op de Noordzee door de energietransitie, voedseltransitie, de natuurtransitie en klimaatverandering.
Het eerste rapport gaat over pelagische vissoorten in de Nederlandse kustzone. Het onderzoek vergroot de kennis over de verspreiding van pelagische vis, zoals haring en makreel, die belangrijk zijn voor het voedselweb van de Noordzee, inclusief visetende vogels en zeezoogdieren.
Het tweede rapport onderzoekt de aanwezigheid van zandkokerwormriffen, Sabellaria spinulosa, in het noordelijke deel van de Bruine Bank. Deze borstelworm helpt de zeebodem te stabiliseren en bevordert de biodiversiteit. Het onderzoek brengt de verspreiding van deze riffen in kaart en biedt inzichten die nuttig kunnen zijn voor het beschermen van dit ecosysteem.
Lees hier meer informatie
Door de ogen van de nieuwe NZO-secretaris Jeroen Ubels
Jeroen Ubels is sinds kort NZO-secretaris. Hiervoor werkte hij al voor het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving aan de Binnenvaartafel, het Deltaprogramma en de Nota Ruimte. Jeroen vertelt hieronder zijn eerste bevindingen:
“Sinds ik in december als secretaris ben aangesloten bij het OFL-team van het NZO is mijn beeld van het gebruik van de Noordzee al snel veel rijker geworden! Tegelijk begin ik gevoel te krijgen bij de bijzondere transitie waar deze zee en haar gebruikers zich in bevinden. Uniek daaraan is volgens mij dat de gebruikersgroepen van zo’n groot stuk zee toch overzichtelijk genoeg zijn om vertegenwoordigers van alle sectoren samen te brengen in één overleg. Ik ben mij nog elke dag verder aan het verdiepen in alles wat er gebeurt op de Noordzee en ik ben volgens mij nog lang niet uitgeleerd.
Een mooi voorbeeld daarvan is de voedseltransitie. Als secretaris van de werkgroep voedseltransitie heb ik in één maand alweer meer geleerd over vis en aquacultuur dan in mijn hele leven daarvoor. Ik vind het altijd een leuk moment om mij te mogen verdiepen in een nieuw onderwerp. Ik kan dan genieten van het ontdekken van een tot dan toe voor mij geheel onbekende wereld die er bestaat rondom, in dit geval, voedsel uit zee. Het moment waarop ik mij aansluit bij de werkgroep voedseltransitie is ook zeer interessant! Met de ondernemersplannen van de voedselsector in een afrondende fase komt er een mooie basis om samen verder vorm te gaan geven aan de voedseltransitie. Een fase waar ik zeker naar uitkijk!
Wat ik in ieder geval al begrepen heb, is dat er zeker nog ruimte is om de mariene eiwitten beter de weg naar het bord van de Nederlander te laten vinden. Op dat vlak kan ik in ieder geval delen dat ik sinds kort een kookboek thuis heb liggen waarin recepten staan met allerlei soorten zeewier. Dat valt tot nu toe, net als het werk voor het NZO, zeer in de smaak.”
Kort nieuws
Voorzitter Sybilla Dekker in de Telegraaf
Sybilla Dekker, voorzitter van het Noordzeeoverleg reageert in de Telegraaf op de uitspraken van Donald Trump, die windmolens op de Noordzee wil vervangen door olieboringen. Ze legt uit dat het Noordzeeoverleg advies geeft, maar dat de uiteindelijke beslissingen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden genomen, na brede overeenstemming. Ook komen andere leden van het Noordzeeoverleg aan het woord over de energietransitie, de toekomst van gaswinning en de gevolgen voor de visserij. Dekker benadrukt dat het Noordzeeoverleg internationaal wordt geprezen vanwege het gezamenlijke belang van de besluitvorming.
Hier kunt u verder lezen
Voortgangsrapportage
De voortgangsrapportage zoals goedgekeurd in het NZO van 18 december is door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer gestuurd. De voortgangsrapportages worden elk half jaar opgestuurd. Hierin staat wat het NZO in die periode heeft gedaan en de stand van zaken van de uitvoering van het Noordzeeakkoord.
Meer lezen kan hier
.jpg)
Samenvattend verslag
Het negende en laatste Noordzeeoverleg van 2024 vond plaats op 18 december. In dit overleg hebben de NZO-partijen gesproken over de beschermde gebieden, zoals afgesproken in het Noordzeeakkoord, artikel 4.38. Ook is de achtste en hierboven genoemde voortgangsrapportage vastgesteld.
Meer lezen kan hier
Felix Wolf komt het NZO-secretariaat versterken
Secretaris van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving Felix Wolf is een nieuwe secretaris binnen het team van het NZO. Vanaf februari komt hij het NZO team versterken. Felix heeft eerder gewerkt bij het Nationaal Klimaat Platform en is plv. Programmamanager van het Kennisknooppunt Participatie. Felix heeft flink wat ervaring in het waterdomein. Zo heeft hij gestudeerd aan de Hogere Zeevaartschool en werkte hij als ambtenaar bij Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het onderwerp water.
